Inițiative de succes

Află mai multe detalii despre proiecte inițiate de organizații neguvernamentale din România pentru combaterea săraciei.

Îți recomandăm să te implici ca voluntar sau ca donator pentru a susține aceste proiecte de succes.

Banca pentru alimente susține gratuit organizațiile care au în grijă persoane aflate în diferite situații de risc să-și ducă la îndeplinire propria misiune, punând astfel în act principiile subsidiarității și parteneriatului.

A oferi hrană este forma de ajutor cea mai concretă și imediată pentru a răspunde la o nevoie primară, a cărei satisfacere nu poate întârzia.

Ajutorul alimentar este cu siguranță primul pas în considerarea complexității nevoilor umane.

Vezi cum te poți implica la: https://bancapentrualimente.ro/sustinatori/

Cumpărături la ușa ta este o inițiativă voluntară pornită odată cu criza COVID-19 care livrează la domiciliu persoanelor în vârstă sau nedeplasabile pachete de alimente de strictă necesitate, pentru ca mult mai mulți oameni să poată rămâne acasă, în siguranță.

Livrările sunt gratuite. Pentru a beneficia de program, persoanele vulnerabile trebuie să apeleze numărul unic 0727 03 03 03, zilnic între orele 8:00 și 21:00, unde vor fi preluați de voluntari.

Inițiativa organizației non-profit Geeks For Democracy funcționează momentan în București, județul Ilfov si anumite localități din județele: Arad, Constanța, Dâmbovița, Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Prahova și Timiș.

Vezi cum te poți implica la: https://g4d.ro/cumparaturi/

În perioada 3-30 aprilie au fost livrate la 99 de familii un total de 1897 de porții de ciorbe cu pâine de către 6 voluntari (COVID-AID TgM și Salvamont) în valoare de 14148 lei (68 donatori).

Beneficiarii programului ”Masă caldă nevoiașilor” au fost până în prezent 184 de copii, 31 persoane vârstnice, 4 persoane cu dizabilitate, 4 persoane fără domiciliu și 12 persoane fără loc de muncă în Tîrgu Mureș, Sîngeorgiu de Mureș și Cotuș.

Inițiativa proiectului aparține Asociației Divers care este responsabilă de fundraising, validare beneficiari și logistică, mâncarea caldă este preparată gratuit în bucătăria Fundației Transilvană Alpha.

Vezi cum te poți implica la: https://www.facebook.com/diverseMS/

Permis pentru viitor inv

Acoperim costurile obținerii permisului de conducere de toate categoriile, pentru tineri din mediile defavorizate pentru care existența permisului este un avantaj sau o condiție în ocuparea unui loc de muncă, ori un instrument benefic în îndeplinirea sau extinderea atribuțiilor de serviciu în cazul celor care se află deja în activitate.

Programul se organizează anual, începând din 2015 și se adresează tinerilor din medii defavorizate cu vârste între 17-25 ani.

Vezi cum te poți implica la: https://pentrucomunitate.ro/ro/permis 

Am pornit în martie 2019 cu câteva sacoșe cu PET-uri și am ajuns la câteva tone și peste 2000 lei lunar obținuți din valorificarea acestora, bani dirijați către peste 400 copii fără copilărie din județul Vâlcea. Ajutorul oferit lor nu e doar de sărbători și nu doar câteva alimente. Găsim soluții ca ei să nu abandoneze școala, îi ajutăm (unde e cazul) să rezolve probleme dramatice de sănătate, sprijinim familiile să-și îmbunătățească substanțial condițiile de locuit. Suntem un grup de inițiativă încă neconstituit într-o formă de asociere dar mai presus de toate suntem OAMENI.

Vezi cum te poți implica la: https://www.facebook.com/groups/394125964568438/

logo-fepra-final-2

Ajutor oferit persoanelor vulnerabile, în perioada pandemiei. Distribuirea a peste 10 mii de produse (echipamente protecție COVID) și alimente spitalelor COVID 19, centrelor de copii sau azilelor de bătrâni.

Vezi cum te poți implica la: www.fepra.ro

Într-un sat din comuna Bilciurești, Dâmbovița, a prins viață un centru de zi pentru 130 de copii care se află în pragul sărăciei, numărul mare de copii care au nevoie, a crescut și din satele învecinate. Încercăm să oferim șansa la o educație mai bună, în vederea prevenirii abandonului școlar și familial. Să realizăm grădini familiale, să oferim hrană și consiliere de reintegrare socio-profesională.

Vezi cum te poți implica la: https://asociatiasansata.ro/

Sprijinul FDP este vital pentru copiii care provin din comunități defavorizate și nu au acces la mediul online. Ne propunem ca pentru cei peste 120 copii defavorizați, copii care trăiesc in comunități la marginea Bucurestiului și copii cu cerințe educationale speciale, incluși în proiecte asociației, să diminuăm diferențele educaționale ce vor fi generate de cele 6 luni de absență a oricărui contact cu școala.

Ne-am adaptat activitatea și copiii beneficiază de educație non-formală și consiliere telefonică/ în mediul online (unde este posibil) și căutăm soluții pentru dotarea tuturor copiilor cu tablete astfel încât să nu fie lipsiți de educația școlară.

Vezi cum te poți implica la: https://www.facebook.com/fdp.protagonisti.in.educatie/

Livrare de alimente și produse de igienă

Voluntarii Cumpărături la ușa ta au livrat alimente și produse de igienă în valoare de 14.750 de lei pentru aproape 100 de persoane (31 de familii) sărace din Leordeni . Donațiile au fost cumpărate din banii donați către Geeks for Democracy.

Vezi cum te poți implica la: https://g4d.ro/cumparaturi/

Sprijin pentru Țăndărei

Aproape 750 de pachete, aproximativ 8 tone de alimente și produse igienă au fost livrate de voluntarii Cumpărături la ușa ta către 400 de persoane sărace din Țăndărei, comunitate afectată grav de pandemia de coronavirus.

Valoarea totală a produselor, 65190 de lei, a fost acoperită din donațiile primite de către Geeks for Democracy și de la Asociația SNK.

Vezi cum te poți implica la: https://g4d.ro/cumparaturi/

Donații pentru trei cămine de vârstnici

140 de bătrâni din căminele pentru vârstnici din Costești-Buzău, Oltenița și Călărași au primit alimente și produse de igienă în urma unei donații de 6500 de euro a Fundației Vodafone România. Produsele au fost transportate gratuit de către voluntarii Cumpărături la ușa ta.

Vezi cum te poți implica la: https://g4d.ro/cumparaturi/

Donație comunității din Ciuperceni

Voluntarii Cumpărături la ușa ta au dus alimente și produse de igienă comunității vulnerabile din Ciuperceni, Teleorman: 82 de familii cu aproape 300 de persoane, dintre care 91 de copii și 30 de vârstnici.

40 000 de lei a fost ajutorul pe care am reușit să-l acordăm acestor oameni greu încercați în fiecare zi, dar cu atât mai încercați în perioada aceasta.

Banii provin din donațiile primite de Geeks for Democracy și din fonduri proprii, la care se adaugă contribuția partenerilor de la Fundația Vodafone România. De asemenea, au fost donate produse din partea Danone România și Chipita.

Vezi cum te poți implica la: https://g4d.ro/cumparaturi/

Donații pentru Centrul de Servicii Sociale din Găești

74 de copii din centre rezidențiale pentru copii cu nevoi speciale din Găești au primit pachete pachete personalizate cu alimente, produse de igienă, fructe, dulciuri, sucuri, lactate de la partenerii Danone Romania, haine și jucării.

Vezi cum te poți implica la: https://g4d.ro/cumparaturi/

gaesti

Pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile în criza provocată de pandemia de Covid-19, GSK Consumer Healthcare a donat Fundației United Way România 55.100 de lei. Datorită acestei donații, peste 165 de vârstnici din București au primit pachete cu alimente și produse igienico-sanitare.

De asemenea, au fost achiziționate materiale de protecție sanitară pentru medicii și asistentele care ajută bolnavii în prima linie, în cadrul Spitalului Colentina din București. Donația merge și către medicii si asistentele din prima linie. Fundația a achiziționat 8.000 de mănuși, 17 combinezoane, 1.100 de măști NK95 și 200 de perechi de ochelari de protectie, care vor fi puse la dispoziția personalului Spitalului Colentina din București.

GSK Consumer Healthcare a donat, de asemenea, și 3000 de bucăți de pastă de dinți și 3000 de periuțe de dinți, care au fost distribuite comunităților defavorizate din București – copiilor din centrele susținute de United Way România – și bolnavilor internați la Spitalul de Urgență din Timișoara.

Vezi cum te poți implica la: https://www.unitedway.ro/

De la începutul pandemiei am parcurs 5000 de km prin 5 județe din țară – Ialomița, Prahova, Brașov, Gorj și Hunedoara, unde am distribuit pachete cu produse alimentare, produse lactate, de igienă, dezinfectanți, cărți și jucării unui număr de 4000 de persoane, dintre care 2500 copii. Aceștia fac parte din comunități marginale, de pe lângă fostele orașe miniere din bazinul Văii Jiului (așa numitele colonii), sau din mediul rural și care trăiesc la marginea subzistenței. Pe lângă aceștia, am donat 3 tone de produse lactate donate de Albalact, unui număr de 40 de ONG-uri partenere, și către toate Centrele Rezidențiale, de stat sau private, din județul Hunedoara. Întreg proiectul s-a bazat pe munca a 20 de voluntari și pe fonduri strânse de la persoane fizice și juridice, prin campanii de strângere de fonduri.

Inițiativa #ACUM își anunță rezultatele, după 2 luni de la demararea proiectului. În decursul acestei perioade, echipa Kané – New Romanian Cuisine, alături de partenerii săi comerciali, a pregătit și a donat 15.100 de meniuri, respectiv 45.300 porții de mâncare, cu o valoare totală de peste 100.000 de euro. Partenerii principali ai proiectului umanitar #ACUM au fost Mastercard și Kaufland România.

Dintre acestea, 11.730 de meniuri au fost donate medicilor din prima linie, de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, Spitalul de Urgență Floreasca, Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu și Spitalul Clinic de Copii Marie Skłodowska Curie. Alte 3.370 meniuri au fost donate către persoane vulnerabile, cu sprijinul Asociației Act for Tomorrow, Asociației Studenților la Construcții din București și Asociației Geeks For Democracy / Cumpărături La Ușa Ta.

Compania DB Global Technology, centrul de tehnologie al Deutsche Bank din București, a susținut în ultimele două luni cu peste 145.000 de euro (mai mult de 700.000 lei) patru mari spitale din Capitală și o fundație importantă.

Astfel, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș a primit un sprijin financiar de 88.000 euro pentru echipamente medicale, Spitalul Clinic Colentina, 17.500 euro, Institutul Clinic Fundeni, 8.000 euro, și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, 10.000 euro, pentru echipamente de protecție.

În plus, DB Global Technology a inițiat intern o campanie de „matching funds” în beneficiul Fundației Hope and Homes for Children Romania, prin care angajații pot susține 500 de copii și tineri din familii defavorizate în această perioadă dificilă. Toate sumele donate sunt dublate de companie și vor fi folosite de Hope and Homes for Children pentru a ajuta familii vulnerabile. Până acum, prin intermediul acestui mecanism, angajații DB Global Technology au donat peste 6.500 de euro, la care se adaugă și donația corporate, în valoare de 16.500 euro.

55 de proiecte, în valoare totală de 130.000 de euro, finanțate în cadrul apelurilor din lunile aprilie și mai ale programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow, au ajutat în mod direct 31.500 persoane pentru a trece mai ușor peste efectele negative cauzate de COVID-19.

Prin proiectele câștigătoare, 31.500 de persoane au beneficiat de sprijin în mod direct, astfel:

  • 1.629 de vârstnici aflați în autoizolare sau cu mobilitate redusă, singuri;
  • 560 de cadre medicale și personal auxiliar;
  • 1.060 de pacienți infectați cu COVID-19;
  • 9.487 tineri și elevi din mediului rural, cu părinții la muncă în străinătate, din familii monoparentale, elevi cu deficiențe de auz și văz, precum și alte dizabilități sau cerințe educaționale speciale;
  • 740 persoane provenind din următoarele grupuri: comunități de romi din mediul rural, familii vulnerabile din mediul rural, persoane care trăiesc cu HIV, persoane fără adăpost;
  • 170 femei însărcinate, mame singure, femei victime ale violenței domestice;
  • 408 cadre didactice
  • 9.020 tineri și elevi aflați în autoizolare
  • 8.425 adulți aflați în autoizolare

„Transformă deșeurile în energie!” este titlul celei mai noi inițiative Recolamp, o campanie de responsabilitate socială și de colectare selectivă a deșeurilor din echipamente de iluminat, prin care becurile arse colectate selectiv capătă valoare, pentru susținerea unor cauze sociale. Primul proiect susținut este „Banca de Alimente”, inițiat de Crucea Roșie Română cu mai mult de 10 ani în urmă.

Astfel, în perioada 12 iunie – 31 august, la fiecare 300 de becuri colectate selectiv la punctele de colectare Recolamp, asociația donează 90 de lei către Crucea Roșie Română, suma necesară unei familii pentru a-și asigura alimentele de bază timp de o lună.

272 de copii din 7 școli primare și gimnaziale din trei județe se vor familiariza în această vară cu tehnologia și vor deprinde utilizarea resurselor online după ce au primit tablete care să îi ajute în învățare și interacțiunea cu colegii și profesorii. Este vorba de elevi de la  Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Pucioasa, Școala Gimnazială nr. 4 Pucioasa, Școala Gimnazială “Diaconu Coresi” Fieni (județul Dâmbovița) și școlile din localitățile Băița, Șoimuș (județul Hunedoara), Bicaz și Tașca (județul Neamț), unități de învățământ în care Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională desfășoară proiectul Edu2023, susținut financiar de compania HeidelbergCement România.

Inițiative de succes

Ajută-ne să le arătăm autorităților inițiativele de succes derulate de ONG-uri pentru combaterea sărăciei și dezvoltarea comunitară